Import i sprzedaż ryb mrożonych, owoców morza , jak również mięsa jagnięcego i produktów ziemniaczanych jest priorytetową działalnością spółki DNHS. Towary te są sprowadzane z różnych stron świata z przeznaczeniem dla szerokiej rzeszy odbiorców: zakładów przetwórczych, firm handlowych działających w sektorze hurtowym oraz sieci.

Dzięki zespołowi ludzi posiadających wieloletnie doświadczenie, głęboką wiedzę produktową, jak i dynamice ich działania, DNHS jest w stanie z powodzeniem wychodzić naprzeciw potrzebom swoich klientów i sprostać wymaganiom nieustannie zmieniającego się rynku.

W ostatnim półwieczu konsumpcja ryb i owoców morza na 1 osobę wzrosła dwukrotnie. Statystyczny Polak zjada rocznie 13 kg ryb. Średnie spożycie w Europie to 23 kg na osobę. 

Spółka już od wielu lat koncentruje się na imporcie następujących grup towarowych:

RYBY PELAGICZNE

makrela (Scomber scombrus)
śledź atlantycki (Clupea harengus)
szprot (Sprattus sprattus)

RYBY BIAŁE I ŁOSOSIOWATE

dorsz atlantycki (Gadus morhua)
czarniak / dorsz czarny (Pollachius virens)
plamiak / łupacz (Melanogrammus aeglefinus)
halibut grenlandzki (Reinhardtius hippoglossoides)
karmazyn atlantycki (Sebastes marinus)
mintaj (Theragra chalcogramma)
sandacz (Sander lucioperca)
miruna patagońska (Macruronus magellanicus)
miruna nowozelandzka (Macruronus novaezelandiae)
morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi)
morszczuk kapski (Merluccius capensis)
morszczuk europejski (Merluccius merluccius)
miętus oceaniczny (Genypterus blacodes)
nototenia falklandzka (Patagonotothen ramsayi)
trewal (Seriolella spp.)
grenadier czarny (Coryphaenoides rupestris)
błękitek południowy (Micromesistius australis)
brotola (Salilota australis)
kergulena (Champsocephalus gunnari)
ryba maślana (Lepidocybium flavobrunneum)
okoń nilowy (Latus niloticus)
panga sum (Pangasius hypophthalmus)
limanda żółto płetwa (Limanda aspera)
tilapia nilowa (Oreochromis niloticus)
gładzica alaskańska (Pleuronectes quadrituberculatus)
pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss)
łosoś atlantycki (Salmo salar)
łosoś pacyficzny keta (Oncorhynchus keta)
i inne

OWOCE MORZA

krewetka czerwona (Pleoticus muelleri)
krewetka biała (Penaeus vannamei)
krewetka tygrysia (Penaeus monodon)
krewetka kidi (Parapenaseopsis stylifera)
omułek chilijski (Mytilus chilensis)
omułek nowozelandzki (Perna canaliculus)
przegrzebek wielki (Pecten maximus)
ośmiornica pospolita (Octopus vulgaris)
kalmar (Loliigo spp. / Illex spp.)
rak luizjański (Procambarus clarkii)
mieszanki owoców morza

JAGNIĘCINA I BARANINA NOWOZELANDZKA

comber
gicze
udźce
steki

PRODUKTY ZIEMNIACZANE

frytki
talarki
placki ziemniaczane

CIEKAWOSTKI

Polacy zdecydowanie wolą ryby od owoców morza. W ich jadłospisie najczęściej pojawia się mintaj – roczne spożycie tej ryby wynosi 2,7 kg na osobę. Chętnie jedzą też takie ryby jak śledź, makrela, dorsz i łosoś.

Miruna

zawiera 15 g pełnowartościowego białka na 100 g mięsa i może być spożywana jako pełnoprawny zamiennik mięsa czerwonego lub drobiowego.

Mintaj

ma niską zdolność do akumulacji rtęci. Spożywanie mintaja zaleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Jest bezpieczny dla płodu – nie powoduje uszkodzeń jego mózgu i nerek.

Dorsz

był przyczyną wielu wojen, te ostatnie miały miejsce w drugiej połowie XX w. Szczęśliwie obyło się bez ofiar. Jedynie stosunki dyplomatyczne pomiędzy Wielką Brytanią a Islandią, na pewien czas były zerwane.

Pstrąg

ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3.